Verkenning

Projectnaam

Verkenning organisatie sociale teams

Portefeuillehouder

College van B&W

Rapportagedatum

1 januari 2020

Basisinformatie Project

De vijf samenwerkingspartners (De Kern, MEE, Raster, Solis en de gemeente) hebben zich gezamenlijk ingezet voor de inhoudelijke doorontwikkeling van de sociale teams. Daarbij wordt ook al enige tijd gezocht naar de beste vorm voor de organisatie van de sociale teams. Gezocht is naar een vorm waarbij de sociale teams een zelfstandige organisatie vormen en de continuïteit voor inwoners en personeel is geborgd.
Opdracht is om, na afweging van varianten, te komen tot een organisatie- en financieringsvorm voor sociale teams die voldoet aan de inhoudelijke doelstellingen,  efficiënt en rechtmatig is.

Een organisatie- en financieringsvorm die bovendien ook breder toepasbaar is en geschikt is voor  de organisatie van  andere gemeentelijke toegangen.
Onderdeel van de opgave is een verkenning naar hoe een aantal andere gemeenten in Nederland de financiering en organisatie van Sociale Teams hebben vormgegeven.

Recente relevante Raadsmededelingen:
Raadsmededelinge 05-2018-001931 proces entiteit sociale teams
Raadsmededeling 05-2018-001641 voortgang sociale teams
Raadsmededeling 05-2018-000076 vorm entiteit sociale teams
Raadsmededeling 05-2019-002172 verkenning sociale teams

Besluitvorming

Recente relevante Raadsmededelingen:
Raadsmededelinge 05-2018-001931 proces entiteit sociale teams
Raadsmededeling 05-2018-001641 voortgang sociale teams
Raadsmededeling 05-2018-000076 vorm entiteit sociale teams
Raadsmededeling 05-2019-002172 verkenning sociale teams

Projectfase

Verkenningsfase

Stand van zaken

Deelproject 2 bevindt zich in de verkenningsfase.
Op dit moment worden bij de verkenning van de organisatievorm voor sociale teams twee sporen gevolgd.
Spoor 1 is het ophalen van informatie bij een aantal andere gemeenten over hoe zij de sociale teams hebben georganiseerd, van volledig in house tot een zelfstandige entiteit.
Spoor 2
Parallel aan het vergaren van informatie bij andere gemeenten is een beknopte analyse opgesteld van het functioneren van de huidige Sociale Teams in Deventer.
In 2014 is gekozen voor de huidige organisatievorm en zijn uitgangspunten vastgesteld voor de werkwijze van de Sociale Teams. De analyse geeft beknopt, per geformuleerd uitgangspunt, de huidige situatie weer en de uitdagingen die er zijn om nog beter te voldoen aan deze uitgangspunten.

De analyse is breed gedeeld met onder andere mederwerkers Sociale Teams, Projectteam Sociale Teams, Bestuurlijk Overleg, college en Raad. Vervolgens zijn op basis van de analyse een drietal organisatievarianten verkend, inclusief een advies voor een voorkeursvariant. Dit is verwoord in de concept rapportage verkenning organisatie Sociale Teams. De varianten zijn wederom breed gedeeld met onder andere mederwerkers Sociale Teams, Projectteam Sociale Teams, Bestuurlijk Overleg. De verkenning is voor advies voorgelegd aan de ASDD en op 17 december 2019 besproken in een werksessie met de gemeenteraad.
Aangezien de keuze voor een voorkeursvariant een zwaarwegend besluit is, wordt de verkenning met de voorkeursvariant eerst voor wensen en bedenkingen voorgelegd aan de gemeenteraad.
Daarna zal het college de rapportage verkenning organisatie Sociale Teams en de uit te werken voorkeursvariant definitief vaststellen. Hierbij wordt ook inzicht gegeven in het vervolgproces middels een procesplan waarin inzicht wordt geboden in de vervolgfasen.

Voortgang

Scope

Behoeft aandacht

De keuze om twee sporen te bewandelen en de analyse uitgebreid te delen met betrokkenen heeft geleid tot een verschuiving in de planning.  Eind 2019 is de concept rapportage van de verkenningsfase afgerond en is gestart met de besluitvorming waaronder het ophalen van het advies van de ASDD en wordt de verkenning voor wensen en bedenkingen voorgelegd aan de gemeenteraad.

Financiën

Behoeft aandacht

Voor de verkenningsfase is een begroting opgesteld. De dekking loopt via programma 8 Meedoen. Streven is dat de transitie naar de nieuwe organisatie binnen het frictiebudget zal plaatsvinden. Mocht bij de procesaanpak, die in het eerste kwartaal 2020 geformuleerd wordt, blijken dat dit onvoldoende is, dan zal dit knelpunt gemeld worden bij de VJN.

Afwijking begroting?

Nee

n.v.t.

Afwijking investering?

Nee

n.v.t.

Afwijking exploitatie?

Nee

n.v.t.

Risico's en kansen

Risico's en kansen?

Behoeft aandacht

Het belangrijkste risico in deze definitiefase is de doorlooptijd van het onderzoek. Het resultaat van deze fase is afhankelijk van een groot aantal randvoorwaarden. Belangrijke randvoorwaarden zijn helderheid doelstellingen opdrachtgever, beschikbare informatie over de huidige en gewenste situatie Sociale Teams en commitment partners.  
De keuze om twee sporen te bewandelen en de analyse uitgebreid te delen met betrokkenen heeft geleid tot een verschuiving in de planning. Eind 2019 is de concept rapportage van de verkenningsfase afgerond en is gestart met de besluitvorming waaronder het ophalen van het advies van de ASDD en wordt de verkenning voor wensen en bedenkingen voorgelegd aan de gemeenteraad.

Planning

Afwijking begroting?

Nee

n.v.t.

Afwijking totaalplanning?

Op koers

Opbouw definitiefase:
Opgave               eind 2018
Onderzoek Sociale Teams/rapportage   najaar 2019
Besluitvorming college en raad      1e kwartaal 2020

Communicatie

Communicatie

Op koers

Opbouw definitiefase:
Opgave               eind 2018
Onderzoek Sociale Teams/rapportage   najaar 2019
Besluitvorming college en raad      1e kwartaal 2020

Overige informatie

n.v.t.